13.6.2013

Sastamalan seudun museo puksuttaa

Sastamalan seudun museon näyttelyn sulkeminen uudistamisen ajaksi on herättänyt voimakkaita reaktioita. Se on yllättävää, koska museossa ei juuri ole ollut kävijöitä. Toisaalta reaktiot ovat ymmärrettäviä, sillä paikallismuseon olemassaololla on itseisarvo – käytiin siellä tai ei. 

Hurjimmissa kannanotoissa syyllinen on aivan syyttä ollut vuonna 2011 avattu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Suomen kirjainstituutin säätiö hallinnoi kumpaakin museota, ja pyrkii jakamaan vähät resurssit tasapuolisesti. Pukstaavin avaamiseen on panostettu näyttävästi, ja nyt onkin Sastamalan seudun museon vuoro.

Sastamalan seudun museo ei ole kiinni kaikilta museotyön osa-alueilta, koska museon kuva- ja tietopalvelu on jatkuvasti asiakkaiden käytössä. 

Näyttelytilat ovat suljettuna tämän vuoden ajan. Syynä tähän on vuosia esillä olleen näyttelyn purkaminen, esineiden digitointi ja lainaesineiden palauttaminen niiden oikeille omistajille. 

Rakennus peruskorjattaneen vuonna 2015–2016. Nykyinen rakennus ei täytä toiminnan asettamia vaatimuksia muun muassa saavutettavuuden ja tekniikan suhteen. Myös kokoelmatoiminta edellyttää asianmukaisia työ- ja säilytystiloja. Kokoelmatilat ovat tällä hetkellä täynnä ja selvitystyö jatkuu tilojen saattamiseksi ajan tasalle. 

Vuoden 2014 alussa museon näyttelytoiminta jatkuu pienessä mittakaavassa. Tarkoituksena on toteuttaa alakertaan muistojen olohuone. Paikallishistoriallista käyttökokoelmaa hyödyntäen mahdollistetaan kokeileminen ja tekemällä oppiminen. 

Haluamme rakentaa uuden museon yhdessä kaikkien sastamalalaisten kanssa. Otamme kiitollisina vastaan ajatuksianne, toiveitanne, haaveitanne ja kehittämisideoitanne museon uudistamiseksi. Uusi museo avataan suunnitelmien mukaan vuonna 2017, jolloin Vammala täyttää 110 vuotta ja Suomi 100 vuotta. Palautetta voi antaa Sastamalan pääkirjastolta löytyviltä palautelomakkeilla. 

Leena Aaltonen
Museonjohtaja, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo