6.6.2013

Avoimet ovet olivat menestys

Sastamalan seudun museolla vietettiin 6.6. avoimien ovien päivää. Paikalla kävi yli 100 ihmistä ottamassa kantaa museon uudistamiseen. Päivä kului ihmisten kanssa jutellessa ja hyviä ideoita muistiin merkitessä.

Näyttelyssä tavattiin tuttuja
ja muisteltiin menneitä
Selväksi tuli, että Sastamalan seudun museota tarvitaan ja paikallishistorian esittelemiselle on tilausta. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että museo on auki. Museon sulkeminen loppuvuodeksi herättikin vilkasta keskustelua. Selvää kuitenkin oli, että kävijöiden mielestä näyttelyt kaipasivat uudistamista. 

Museolta toivottiin esimerkiksi koulujen esittelyä sekä monipuolisempaa näkökulmaa paikallisiin yrityksiin. Näyttelyideoita tuli vaikka millä mitalla, esimerkiksi tukkilaiskulttuurin esittelyä toivottiin. Nähtiinkin tärkeäksi, että museossa käsiteltäisiin yleisiä aiheita, mutta Sastamalan näkökulmasta.

Reki keräsi myös suosiota
Esineiden ja asioiden ”laputtaminen” kiinnostaviin ja ei-kiinnostaviin oli suosittu aktiviteetti. Monen mielestä esineet olivat hyvin kiinnostavia, mutta kritiikkiä herätti se, että esineiden taustasta ja käyttötarkoituksesta ei kerrota tarpeeksi. Selväksi tuli, että museolle kaivataan omaan arkeen linkittyviä asioita: miten ennen asuttiin, syötiin ja niin edelleen. Asiat onkin varmasti selitettävä jatkossa tarkemmin: enää ei riitä se, että esillä on juustomuotti. Pitää myös kertoa tarina esineen taustalla ja vieläpä kiinnostavasti.


Suosituimmat esineet museossa olivat usein isoja ja selkeitä kokonaisuuksia: myllyn pienoismalli, reki, jauhinkivet, savupirtti, astiat ja kangaspuut. 

Kaikista suosituin oli kuitenkin 1900-luvun alusta peräisin oleva Ericssonin puhelin.

Ericsson 1900-luvun alusta
Miksi juuri puhelin? Puhelin kuvaa ehkäpä edistystä ja nostalgiaa samaan aikaan: Puhelimet ovat muuttuneet paljon, mutta silti puhelimessa puhuminen on kaikille tuttua. Esine on satavuotias, mutta käyttötarkoitus voidaan helposti ymmärtää. 

Moni muu esine jäi ehkä lapuitta sen takia, että käyttötarkoitusta on hankala sijoittaa omaan elämään. Tässä onkin museon haaste: esitellä myös nykyihmiselle vieraita esineitä, mutta niin, että mennyt aika tulee ymmärrettäväksi.